VERBOUWING ART DECO WONING TG - GENT

 
 

CONCEPT

Het huis uit 1932 werd in het nabije verleden gebruikt als appartementsgebouw en was hierdoor onderverdeeld in drie wooneenheden.  De staat van het goed was echter verouderd en uitgeleefd. Het gebouw werd terug nieuw leven ingeblazen in de vorm van één kwalitatieve eengezinswoning.

Het project ambieert een duurzaam en kwalitatief voorbeeldproject te zijn voor stedelijk wonen in combinatie met een werkplek. Hierbij werden volgende strategische keuzes gemaakt:

LIGGING

De woning bevindt zich in Sint-Amandsberg (Gent), op voetafstand van scholen, het openbaar vervoer (bus en treinstation), halteplaats voor autodelen, stadsparken (Azaleapark en Rozebroeken) en op fietsafstand van het stadcentrum.

COMPACTHEID

Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een hoofdvolume en een aanbouw. Deze aanbouw bevatte keukens en sanitair voor drie appartementen. Voor de eengezinswoning werd enkel het hoofdvolume bewaard, dat zeer compact is. Op die manier ontstond een volume met weinig warmteverliesoppervlakte, waardoor het energieverbruik beperkt gehouden wordt. Keuken en badkamer werden in het hoofdvolume voorzien.

De filosofie is gehanteerd, dat er met minder bebouwde ruimte, meer moet kunnen. In tegenstelling tot de vaak gangbare reflex om uit te breiden, wordt hier het principe van maximale inbreiding gehanteerd.

INDELING VAN DE WONING

De gelijkvloerse verdieping werd ingericht als leefruimte. De bestaande gang werd geëlimineerd om ruimte te bieden aan respectievelijk een keuken, een berging, een zitnis en een nieuw toilet dat aansluit op de traphal. In de traphal werd een kastelement voorzien voor de nieuwe elektriciteitkasten (gecompartimenteerd), alsook vestiaire, bergruimte voor (vouw)fietsen, etc. Op de eerste verdieping bevindt zich de kantoorruimte, afzonderlijk bereikbaar via de traphal. De tweede verdieping bevat de slaapkamers, gastenkamer en badkamer. Er werd een nieuwe lichtkoepel voorzien in de centrale slaapkamer, die ook fungeert als toegangsluik tot het dak. De kelder wordt gebruikt als wasruimte en berging.

EEN KWALITATIEVE BUITENRUIMTE

Doordat de aanbouw werd verwijderd, is de bestaande tuinruimte aanzienlijk vergroot. Deze fungeert als ontspannings- en speelruimte en biedt een meerwaarde in aansluiting met de leefruimte. Er is een pruimenboom voorzien die privacy verschaft t.o.v. de achterbuur.

KARAKTER VAN HET HUIS

Het huis, in vooruitstrevende art-deco stijl ontworpen door arch. H. Lefevre in 1932, werd zo veel als mogelijk in zijn oorspronkelijk karakter hersteld. Daartoe worden de aanwezige architecturale kwaliteiten behouden en aangevuld waar deze verdwenen of verouderd zijn:

-Het raam van de achtergevel, hetwelke zeer slecht van staat was, werd gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke staat, rekening houdend met de raamverdeling, weliswaar met dubbele beglazing.

-De voorgevel werd gereinigd en hersteld waar nodig. Het schrijnwerk (pvc/alu) dat niet meer voldeed, werd vervangen door dubbele beglazing in aluminium schrijnwerk, met opnieuw de oorspronkelijke raamverdeling.

-Daar waar de aanbouw werd verwijderd, kwamen nieuwe raamopeningen, die meer licht in de ruimtes brengen. Tevens werd de rechtstreekse toegang vanuit de leefruimte naar de tuin voorzien via een beglaasde deur.

TECHNIEKEN

Integrale vernieuwing van elektriciteitsvoorzieningen, sanitair en een centraal verwarmingssysteem. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn onzichtbaar geïntegreerd. Als bijverwarming wordt in latere fase een nieuwe haard t.p.v. de bestaande schouw voorzien.

MATERIAALKEUZE

De oorspronkelijke materialen werden zoveel als mogelijk opgewaardeerd: het bestaande eiken parket werd gerenoveerd, de plankenvloeren werden opgeschuurd en herschilderd. Er werd gekozen voor een degelijke en duurzame afwerkingsmaterialen (gevelbepleistering op EPS, aluminium schrijnwerk met thermisch verbeterde beglazing, …).